top of page

Що каже
Біблія

про хрещення?

Що таке хрещення?

Хре́щення – символ очищення і народження наново від Бога. В оригінальному біблійному тексті (там, де в нас є слово "хрещення") використовується слово «βαπτίζω», що від грецької означає «занурення».  Ісус, з’являючись учням після Свого воскресіння, прояснював їм Писання, а перед воскресінням, казав апостолам: «19Тож ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, 20навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам. І ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку!» (від Матвія 28:19-20).

Вперше хрещення згадується в історіях з Іваном, який хрестив людей і тому названий Хрестителем. Роллю Івана було звернути людей на Ісуса, тому він казав: «11Я хрещу вас водою на покаяння, а Той, Хто прийде після мене, сильніший за мене; Йому я недостойний нести взуття; Він вас хреститиме Духом Святим і вогнем» (від Матвія 3:11).

Image by Cristian Palmer

Біблійні приклади хрещення

Хрещення перших християн (перших євреїв і перших язичників). [Для кращого розуміння тексту ознайомтеся з Дії 2] Лука в книзі Дій описує, що після того, як Ісус був вознесений, апостоли пішли до Єрусалима і знаходились там найближчими днями. В день П’ятидесятниці Бог охрестив їх Духом Святим, показавши, що настав час впустити євреїв до Царства Божого, що спричинило немало галасу і навколо них зібралося багато людей. Петро (якому, до речі, Господь Ісус обіцяв: «18І Я тобі кажу, що ти є Петро; і на цій скелі Я збудую Свою Церкву, і брами аду не переможуть її. 19Я дам тобі ключі Царства Небесного: і те, що ти зв’яжеш на землі, буде зв’язане на небесах; і те, що ти розв’яжеш на землі, буде розв’язане на небесах» (від Матвія 16:18-19)) почав казати свою промову про те, що Ісус, Який ходив поміж ними весь цей час, був Тим Самим Месією, Якого так довго чекали євреї, і про Якого було так багато пророцтв, але вони не розпізнали Його і вбили, що було за задумом Божим. «37Почувши, вони розчулилися серцем і сказали Петрові й іншим апостолам: «Що нам робити, мужі-брати?». 38А Петро сказав їм: «Покайтеся, і нехай охреститься кожний з вас в Ім’я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, і приймете дар Святого Духа!»» (Дії 2:37-38).

Після чого, охрестилось в той день близько 3000 душ. Таким чином, Петро почав виконувати те, про що їм наказував Ісус: хрестити учнів в Ім’я Господа і відкрив шлях євреям до Царства Небесного, яке є Церква.

[Для кращого розуміння тексту ознайомтеся з Дії 10] Дуже важливим є те, що Ісус був обіцяний як Той, в Якому благословляться всі народи землі, а не тільки євреї. І тому в нас є історія про те, як Петро охрестив і перших язичників, яка описується не набагато пізніше від дня П’ятидесятниці: в 10-му розділі книги Дій. Євреї раніше не те, що не спілкувалися з язичниками, вони навіть не спілкувалися з Самарянами, які є напівєврейським народом. І ось прийшов час Петру піти до язичника Корнилія, який був «2побожний і богобоязний разом з усім своїм домом: давав багато милостинь людям і завжди молився Богові» (Дії 10:2). Петро почав їм проповідувати про Ісуса, про те, як Він помер і воскрес. «44Коли Петро ще промовляв ці слова, то Дух Святий зійшов на всіх, які слухали слово. 45І віруючі з обрізаних, які прийшли з Петром, здивувалися, що й на язичників зійшов дар Святого Духа» (Дії 10:44-45). Петро ж на це промовив: «47Хіба може хто стримати воду, щоб не хрестилися ті, хто, як і ми, одержав Святого Духа? 48І звелів хрестити їх в Ім’я Ісуса Христа» (Дії 10:47-48).

Морская тишь
DSC_0866.jpeg

Хрещення ефіопського вельможі[Для кращого розуміння тексту ознайомтеся з Дії 8:26-40] Євнух, який повертався з Єрусалиму до Ефіопії, читав пророка Ісаю, а Филип, почувши це сів до нього, розказуючи, що пророцтво з Ісаї вказує на Ісуса і відкрив йому, про Кого там йдеться мова. «36Тим часом вони, мандруючи дорогою, під’їхали до якоїсь води. І євнух каже: «Ось вода. Що ж забороняє мені охреститися?» 37А Филип йому сказав: «Якщо віриш усім своїм серцем, - то можна». Він у відповідь промовив: «Вірю, що Ісус Христос є Сином Божим!» 38І він наказав зупинити колісницю. Вони обидва ввійшли у воду – Филип і євнух; і він охрестив його» (Дії 8:36-39).

Хрещення в’язничного сторожа. [Для кращого розуміння тексту ознайомтеся з Дії 16:16-40] В Римській імперії, при втечі в’язня з в’язниці, сторож мав би понести те покарання, на яке були приречені в’язні. В нашій історії ми бачимо, що сторож заснув на своєму місці, а коли прокинувся, то побачив, що двері відчинені. Він не довго думаючи, хотів покінчити зі своїм життям, тому що був впевнений, що Павло та Сила втекли. Але Павло запобіг рішенню сторожа, що призвело до того, що він проповідував йому про Ісуса, після чого сторож «33забравши їх тієї ж пори ночі, обмив їхні рани і тут же охрестився сам і вся його родина» (Дії 16:33).

Що спільного в біблійних хрещеннях?

В Біблії є також багато інших історій про хрещення (Дії 8:12, Дії 9:17-18, Дії 16:14-15, Дії 18:8, Дії 19:1-5). Всі ті люди, яких ми розглянули сьогодні в Біблії, були охрещені на прощення гріхів буквально почувши одну проповідь про Ісуса. І усі вони мають спільними деякі речі:

  • Вони всі вірили в Бога;

  • Вони всі прийняли звістку про те, що Ісус є Син Божий, і що Він помер за їхні гріхи;

  • Вони всі були дорослі і усвідомлювали все;

  • Вони всі були охрещені в Ім’я Ісуса Христа на прощення гріхів.

Image by Logan Moreno Gutierrez
Image by AMONWAT DUMKRUT

Чи актуальне хрещення для сьогодення?

Біблія писалася протягом 1600 років приблизно 40-ма авторами. Іноді вони буквально дописували кінець книги попереднього автора і починали писати свою, а іноді між книгами проходили декілька сотень років. Але зараз ми можемо побачити, що вся Біблія була абсолютно завершена апостолами, які жили в 1-му столітті, і після того немає жодної людини, яка була б додана до Святого Письма. Це значить, що вже майже 2000 років у людей є повна, завершена Біблія, яка має повністю завершену картину і не потребує ніяких уточнень і доповнень. Також з історії розвитку церкви ми можемо помітити, що ті християни, які були охрещені на сторінках Біблії, потім хрестили і інших людей, які потім хрестили ще, і ще. Таким чином, церква існувала з тих часів, і існує до сьогоднішнього дня, базуючись на тому Божому Слові, яке в нас є.

Біблія каже про хрещення – що воно є обов’язковим для спасіння , бо кожна людина грішна і нічим не може прибрати свій гріх, а має померти (до Римлян 6:23). Саме для цього прийшов Ісус, прожив безгрішне життя і помер, взявши на Себе гріхи усього світу. Все, що має зробити людина – прийняти цей дар і охреститися в Ім’я Ісуса Христа на прощення гріхів. «16Хто повірить і охреститься, буде спасений, а хто не повірить, осуджений буде» (від Марка 16:16).

 

Якщо у вас є додаткові запитання з цього приводу, напишіть нам у соціальних мережах:

  • Instagram
  • Telegram_(software)-Logo.wine копия
  • Facebook
bottom of page